Sayısal Görüntü Formatları (JPEG,RAW)


Dijital fotoğraf makineleriyle elde edilmiş görüntülere 'Sayısal Görüntü' adı verilir.

Sayısal Görüntü yatay ve dikey olmak üzere milyonlarca noktanın (piksel) birleşmesiyle meydana gelir. Her nokta tek bir renk değeri taşır ve nokta (piksel) miktarı ne kadar çok ise görüntü de o kadar keskin ve net olur. Bir dijital kameranın oluşturduğu resim dosyası en az 640×480 çözünürlüklü olsa, bu 307200 piksel boutunda bir fotoğraf dosyası demektir. Her piksel ayrıca 24 bit renk derinliğine sahip olduğu varsayılırsa, bu fotoğraf dosyası takriben 1 MB'lık bir dosya olacaktır. Bu nedenle dijital kameralar genellikle fotoğraf dosyasını sıkıştırarak kaydeden fotoğraf formatı kullanırlar.

Bunlar içinde en yaygın olanı JPEG formatı yarı profosyenel ve üstü makinelerde kullanılan ise RAW veya NEF (Nikon Electronic File) formatıdır.

JPG kelimesinin açılımı Joint Photographic Experts Group'tur. Joint Photographic Experts Group tarafından geliştirilen JPG dosya formatı fotoğraflar için geliştirilmiştir. JPG tıpkı ZIP dosyalarının yaptığını yaparak bir sıkıştırma algoritması kullanıyor. JPG formatında kareler şeklinde bir sistem bulunmaktadır. Dosya içinde tekrar eden kısımları bulup ortadan kaldıran JPG, kareler sistemiyle görselden çıkartığı kısımlardan dolayı dosya boyutunu küçültüyor.

Görsel ögenin kalitesinde JPG ile biraz düşüş yaşanmaktadır. Ancak buna karşılık olarak megabyte'larca yer kaplayan bir dosya JPG'ye dönüştürüldüğünde kaliteli bir şekilde küçültülebilir.

RAW dosya formatında ise görüntü kayıt işlemi farklıdır, dijital fotoğraf makinelerinde filmin karşılığı olan sensör üzerine düşen görüntü dijital işlemci tarafından sayısal verilere dönüştürülüp fotoğraf haline getirilir.

Çekim sonrasında ham görüntü belirli işlemlerden geçerek JPEG dosya biçimine dönüştürülerek kayıt edilir. İşte bu değişikliklerin yapılmadan sensörden gelen sayısal verilerin doğrudan belleğe yazılmasıyla oluşan özel formata RAW adı verilir.

RAW dosyaları sensörden gelen ham bilgileri içerdiğinden yaygın olarak tercih edilen fotoğraf formatı JPEG'ten çok daha fazla yer kaplarlar. 6 megapiksel bir fotoğraf makinesi için bu rakam 5-6 megabayta ulaşabilir. Her üreticinin kendine has algoritma yöntemleri olduğundan, farklı dijital fotoğraf makinelerinin ürettiği RAW dosyaları farklı boyutlarda olur.Bu formatı daha çok üst seviyede ürünler desteklediği için her dijital fotoğraf makinesinin RAW çekme özelliği bulunmaz. RAW formatının en önemli özelliklerinden biri de çekim yapıldıktan sonra üzerinde bazı değişikliklere izin vermesi, yani çekim sırasında oluşan yanlış ayarları düzeltebilmeye imkân tanımasıdır.

 Daha fazlası için Tıklayınız

Fotoğraf; Tufan Dinarlı - '80'li Yıllar İstanbul' Albümünden





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder